Ulla & Christer Florell - Sy Circe
VHF: SB4826 Satellittelefon: +8816 326 53842
HF: SA0BCF MMSI: 265591430

Moorea 20-23 Juli 20112011-07-24 (Uppdaterad 2011-07-31)

‹ Tillbaka

Onsdag morgon drar vi upp kroken. Den har snott sig kring ett rep som går från en bojsten upp till en plastflaska som några grabbar placerade där efter vi ankrat. Vi skar av linan och tuffade in till marinen och Fuel dock och tankade ca 400 liter. Moorea ligger ca 20 nm norr Tahiti och vi smög in genom revet 3 timmar senare.

Det här blev nästan som att vända blad i en bok. Moorea är en söderhavsdröm med brutala bergskedjor, en mycket frodig och grön beväxtlikhet, en kustväg som ringlar runt ön, sparsam bebyggelse och gott om härliga sandstränder.

Vattnet är kristallklart och ett rev går runt hela ön och skyddar stränder och ankring innanför – precis så här skall det vara. moorea korallrev soder

Torsdag ger vi oss in till närmaste väg med tanken att försöka komma runt ön. Det går märkligt nog buss här, men första går på morgonen, nästa kring halv två och sista på kvällen – lite osäkert när. Vi liftar och blir upplockade efter 10 minuter och kommer in till färjelägret 3-4 km längre söderut. Där går det en buss när färjan väl anlänt. För 300 lokalpengar (ca 25 kr) får vi en fin tur kustvägen runt. Bergen ser brutala ut och en del toppar stiger nästan lodrätt mot skyn. moorea vy fran baten

Under bussresan såg vi någonting liknande en botanisk trädgård eller tropiska odlingar några km från där vi är ankrade, så fredagens utflykt blev en promenad dit. Odlingen låg en bra bit upp i bergen och stigningen var nog mellan 15-20%, nästan som att klättra. Hela vägbeläggningen var räfflad betong. En grusväg hade varit omöjlig även för en 4-hjuls jeep.

Kul att se odlingen av papaya moorea papaya trad

och för första gången fick vi se hur ananas växer. moorea annanas

Längst upp fanns en imponerande vanilj odling. moorea vanilj odling

3 år tar det innan växten vill börja blomma och göra vanilj stänger. Stängerna som växer fram ur en befruktad blomma mörknar och torkar med tiden och kan då skördas. moorea vanilj blomma moorea vanilj stanger moorea christer med vanilj

Otur 1. Fredag kväll dog vår vattenmaskin. Det var inte kul. En huvudanledning till att vi har vattenmaskin är att vattentankarna i vår båt är så små. Bara 300 liter totalt. Efter 5 timmars kollande och förbikopplande av el och vatten, kunde vi ganska säkert konstatera att det är högtrycksdelen, själva hjärtat i maskinen, som ledsnat. Ingenting att laga. På måndag kontaktar vi Schenker i Italien och försöker få hit en ny huvudenhet.

Otur 2. Några dagar efter vi lämnat Panama på väg mot Galapagos, körde vi på en kraftig stock som dånglade in i rodret och propellern. Propellern tog ingen skada och rodret kändas bra. Närmare undersökningar var omöjliga pga. sjögång. Framme på Galapagos såg vi att det blev en vertikal spricka i rodret på bägge sidor. Nu har Jeanneau studerat bilden och säger att vi måste göra en provisorisk reparation innan längre segling för att senare byta roder. Nytt roder kan de inte få fram förrän tidigast september och då är vi redan på väg mot Nya Zeeland.

Men annars allt väl /Christer

‹ Tillbaka