Ulla & Christer Florell - Sy Circe
VHF: SB4826 Satellittelefon: +8816 326 53842
HF: SA0BCF MMSI: 265591430

Mot Suvorov.2011-08-31 (Uppdaterad 2011-09-05)

‹ Tillbaka

Idag har vi tisdag den 30 Aug. 2011 på eftermiddagen. Det är alltså natt till onsdag i Europa. Vi har ett lugnt Stilla Havet med medvind på 1.5-3 m/s. Vågor på ca 2 m kommer in från NO samtidigt som en låååång SO swell/dyning sakta rullar in med en periodicitet på 12-15 sek. Circe vinglar lite i den korsande sjön, men det går lugnt och städat till. Vi går för motor. Det är 31 grader i skuggan och klädsel för dagen är armbandsklocka.

Vi har avverkat ca 150 nm sedan måndag eftermiddag då vi lämnade Bora-Bora och har ca 540 nm kvar att gå till Suvorov. Frid råder – ingenting har gått sönder på en vecka och allt väl ombord.

Söndagen och lördag eftermiddag i Bora var fina med klart vatten och stillsam vind. Det var däremot inte perioden onsdag kväll till lördag fm. Då hade vi kulingvindar som kom i vindstötar. Om någon berättat för mig att det kunde blåsa 15 m/s i 4-5 sek och därefter direkt bli vindstilla i en minut och sen en ny omgång, hade jag avfärdat det som trams. Men så är det alltså. Vågorna utanför revet var 4-5 m och bröt över revet så vi fick en dyning på en meter innanför revet. Det blev stora mängder vatten som vällde över revet och därmed skapades en ström på ca 2 knop. Circe slet i kättingen och vi satt faktiskt ankarvakt i två nätter. Det kristallklara vattnet var borta och ersatt med en jämngrå yta med noll sikt.

Suvorov är en stor atoll med många korallhuvuden som gör ankring besvärlig. Flera båtar har haft stora problem med att få upp ankaret. Det lär vara en fantastiskt vacker atoll, men man kan bara vara där i snällt väder. Om det blåser för mycket eller är för höga vågor, får vi segla förbi och direkt fortsätta mot Tonga.

Enligt väderprognosen skall vi få mer vind i morgon och då hoppas vi kunna sätta segel.

/Christer

‹ Tillbaka