Ulla & Christer Florell - Sy Circe
VHF: SB4826 Satellittelefon: +8816 326 53842
HF: SA0BCF MMSI: 265591430

Mot Tonga, Vavau. 21 Sep 20112011-09-21 (Uppdaterad 2011-09-21)

‹ Tillbaka

Torsdag till Söndag som är måndag.

Mediumstora vågor på 2-3 meter och lite halvslö vind rakt akterifrån, så vi måste kryssa i medvind vilket nästan halverar vår fart direkt mot målet. Under lördagen har vi bra vind om 10 m/s men fortfarande svår vinkel. Lördag kväll och natten till söndag stöttar vi med motor för att få upp farten till 8-9 knop. Detta för att hinna fram till Vavau i god tid. Det regnar och sjön bryter över Circe.

Vi är ett gäng båtar som känner eller känner till varandra och vi håller kontakten via SSB (kortvågsradio). Vi checkade in på nätet tisdag morgon. Efter det märkte jag att det var svårt att få igång satelliten och fick genast misstankar att den starka strålningen från SSB antennen var otjänlig för satellitantennen. Efter mailväxling med Göran Movitz på Cordland, som levererat satellitantennen, fick vi tips om att kolla jordningen. Koll i installationsmanualen visade att el-marodören Marcus Båtflanören hade struntat i alla anvisningar. Anvisningar är till för puckon – Marcus kan själv. Jordning har skett med felaktig kabel, antenndelen är felaktigt jordad i sjön och terminalen felaktigt jordad i närmaste minusplint, jordkabeln är förlagd på felaktigt sätt och det saknas gemensam jord mellan antenn och terminal. Dessutom saknas ferritringar på kabeln. Så nu kan vi inte använda kortvågsradion och måste göra om jordinstallationen då vi kommer till NZ. Det är helt fantastiskt att en Båtflanör kan så totalt lyckas med att misslyckas med nästan 100% av vad han gör.

Vi anländer Vavau vid 9-tiden och kommer in till själva staden och ankringsviken vid 10-tiden och angör temporärt vid en stor betongkaj. Det är söndag förmiddag och söndag är helig här. Man arbetar definitivt inte. Men, till vår stora förvåning, så kommer först Immigration med två personer och frågar ut oss. Mycket vänligt och trevligt och klår oss på 27 Panga. Sen dyker tullen upp och fyller själv i alla papper och säger att han kostar ingenting. Till slut kommer hälsovårdsmyndigheten och knackar på. Han lämnar oss strax, 100 Panga fattigare. 100 Panga är 60 USD.

Vi är ju sluga och förstår att något är fel i tidräkningen. Förklaringen är att vi passerat datumlinjen just när vi går in till Vavau. Så söndag är inte söndag utan måndag. Här seglar man och sliter hela veckan och när man skall vila ut på söndag, har de snott söndagen och det är måndag igen. Det här borde inte tillåtas och skall anmälas till facket.

Nåväl, efter en myndighetstimme smyger vi iväg längre in och närmare centrum och ankrar vid en boj. Utmärkt. Vi har bara sovit några timmar senaste två dygnen och kastar oss i kojen.

På måndag, förlåt, tisdag känner vi oss pigga och sjösätter dingen och åker in och landar vid en dingybrygga. Förtjusta över att marken står stilla, vandrar vi runt i stan’s närmaste omgivningar och hittar polis, supermarket, post, fruktmarknad, restauranger och allt annat som hör en liten by till. Vi har bokat bord på en lyxig (ja, med Tonga mått mätt) restaurang som ligger direkt vid vattnet. Vi har bestämt oss att fira tilldragelsen med en stor lobster och en panna vin. Vi är ensamma i restaurangen. Det märks att det är dåliga tider och lite turister. Lobstern var kanongod och vinet blev en chardonnay. Valet var lätt – de hade bara ett slags vin och det var en chardonnay. Lyckliga åkte vi tillbaka till Circe.

/Personalen på Circe

‹ Tillbaka