Ulla & Christer Florell - Sy Circe
VHF: SB4826 Satellittelefon: +8816 326 53842
HF: SA0BCF MMSI: 265591430

Crinan Canal Mot Belfast2009-07-16

‹ Tillbaka

Crinan (13/6) till Portvide, Ardrossan (14/6) och Bangor (15/6), Belfast (16/6).

Kanalen var som ett bättre krondike.

crinan smalt dike

Den har manuella slussar som det är på vippen att en man klarar av. Eftersom vi bara är två i båten köpte vi en ”Pilot” för 650 kr som öppnade och skötte slussarna åt oss.

crinan manuell sluss

Tyvärr blev naturupplevelsen störd av väldigt otrevliga, arroganta och nonchalanta slusskötare. Dom gav sig tusan på att vi skulle slussa tillsammans med en stor motorbåt. Vi kunde inte ligga bredvid varandra eller efter varandra utan fick kila in oss. Motorbåten kördes av en Irländare som gav tusan i att se efter sin båt. Han satt och petade sig i näsan då Ulla kämpade för att hålla två 9 tons båtar från varandra. I andra slussen tog dom in oss först ”för det skulle bli mycket bättre”. Det blev värre och vi fastnade med peket i slussporten så slussen måste tömmas så att Circe sjönk och kom loss för att sen fylla slussen igen. Efter det äventyret åkte vi åt sidan och meddelade att vi inte tänkte fortsätta slussa med den Irländska typen. Det blev mycket snack och rådslag med slusschefen och personalen sa att det inte fanns vatten så det räckte. Men vi blånekade och till slut tog de in motorbåten i nästa sluss och stängde portarna. Efter en halvtimme blev det vår tur och sedan slussade vi i ensamt majestät.

ulla pa crinans kanal

När vi kom ut i havet på eftermiddagen möttes vi av vår kompis motvinden som hade sina kompisar motströmmen och motvågorna med sig, så vi gick för motor till Portavadie som visade sig vara en splitterny marina med plats för säkert 300 båtar. Marinan är 5-stjärning (vår gradering) och utan jämförelse den modernaste, finaste och bästa marina vi överhuvudtaget sett. Och avgiften var 250 kr Efter en supergod middag på den fina restaurangen stöp vi i säng.

portavadie marina

AIS mottagningen har börjat fungera så vi har dragit igång vår Vi har börjat ledsna på vädret så vi drar oss med viss bestämdhet söderut nu.

Nästa dag bjöd på fin segling halva dagen och motor andra halvan och vi landar i Ardrossan. En privat båtklubb, men de har några vakanser så vi får ligga en natt. Vi pratar med en trevlig hamnvakt som säger att den här sommaren är den bästa på länge. Annars brukar det bara regna och regna. Jo, jo

ardrossan entre ardrossan marina

Upp tidigt och iväg mot Belfast. Molnigt men uppehåll. Vind 0,5 m/s. Och så förblir det hela dagen. Yanmar får jobba i 65 nm. Havet ligger spegelblankt och vi njuter av friden.

mot belfastlugnt vader

Jag har på mig mina valfångarglasögon men ser inga valar. Däremot dyker det upp några tumlare då och då. Efter några timmar blir vi omkörda med råge av en snabbfärja som brakar förbi i 32 knop.

snabbfarja

Efter ca 25 nm och 10 nm utanför kusten passerar vi en sockertopp som reser sig ur havet och har tvärbranta sidor. I kikaren kan vi se att på de lodräta klipporna häckar tiotusentals fåglar. sockertoppso

Efter att ha kollat på sjöfågelsbilder verkar det har varit en typ av Albatross. Den är en mycket skicklig och stor flygare. royal_albatross Vi ser då och då hur ett gäng albatrosser störtdyker från 10-15 m höjd rakt ner i havet. Förmodligen har sälarna jagat upp fisk till ytan som fåglarna då kastar sig över.

Efter ca 10 timmars resa glider vi in genom breakwater till Bangor marina, strax utanför Belfast.

bangor breakwater

Det visar sig att marinan i Bangor är minst lika fin som Ardrossan och får 5 stjärnor. Staden är mycket mysig och precis som vi tänkt oss irländsk stad – allting finns med råge men ändå i lagom omfattning.

bangor 005

Vi måste naturligtvis bese Belfast och kliver på pendeltåget till Belfast.

ulla pa pendeln-belfast 003

Vi irrar runt i centrum 3-4 timmar och upplever centrum som dubbelt så stort som Stockholms centrum. Högre, större och fetare. Någon bar eller pub kultur stod knappast att finna. Allting verkar vara kaffebarer med pajer och tusentals affärer som har rea.

ulla fikar belfast 002

Det märks att Irland har haft en längre period med hög tillväxt – i både Bangor och Belfast är allting välordnat, vackert, rent och modernt. Standarden, tillförlitligheten och organisation med hög service på pendeltåg och bussar skulle göra SL och SJ gröna av avund – en milsvidd skillnad. Tillbaka till Bangor där vi stortrivs. Här finns allting och det är aldrig längre än 20 meter till närmaste pub.

Vi har besökt en bokhandel idag och inhandlat sjökort och seglingspilot för Azorerna och i morgon bär det av till Isle of Man.

‹ Tillbaka