Ulla & Christer Florell - Sy Circe
VHF: SB4826 Satellittelefon: +8816 326 53842
HF: SA0BCF MMSI: 265591430

Blue Lagoon Till Lautoka2012-06-27 (Uppdaterad 2012-06-20)

‹ Tillbaka

Väderprognosen andas bus om några dagar.. Vädret i norra Fiji är präglat av SPCZ (The South Pacific Convergence Zon) som i stort sträcker sig mellan Papua New Guinea till Franska Polynesien och som gör att det blåser klart hårdare här än strax söder ut. 10-12 m/s är normalvinden. Vinden är mycket byig och 15 m/s är vanligt i byarna. Inget man dör av, men efter ett tag känner man sig urblåst och längtar lugnare väder.

Tisdag 19 juni drar vi upp kroken och smyger på ostsidan av ön söderut. Det är fullt med rev och dry-land, men vi har solen i ryggen och har bra koll på grunden. Det blåser och vågorna är 1,5-2 m och kommer in på oss bakifrån. Det känns läskigt att se reven bryta omkring oss.

Efter två timmar och en grund passage svänger vi in i Samosamos NE vik. Vackert och vi är helt ensamma. fiji blue lagoon 3 005 (s) fiji blue lagoon 3 004 (s) fiji blue lagoon 3 002 (s)

Ulla upptäcker att vatten skvalpar ovanpå durkarna. Förbannat också. En färskvattenläcka. Det här är andra gången en slangkoppling går sönder och vi har 150 liter sötvatten i båten.

Nästa dag går vi upp tidigt och ger oss av i gryningen. Solen stor så lågt att vi kan inte se några rev eller grund. Men vi har lärt oss att lägga ut ett spår hur vi seglar och nu följer vi spåret och kör vi baklänges till spetsen på ön. Vi följer öns ostsida söderut med rev på bägge sidor. Känns lite nervöst, men vi har bra sol och därmed sikt. Efter två timmar pustar vi ut och kommer ut på mer normalt vatten.

Tittar man ut över sjön ser man ett oändligt hav, tittar man i sjökortet är det så mycket dry-land och rev så man får tänka sig för.

Vi passerar en vit klippa som står för sig själv – White Cliff heter den. fiji blue lagoon 3 009 (s)

7 timmar efter vi lämnat Somosomo kan vi svänga in till Lautokas skyddade hamn och skitiga vatten. I morgon handlar vi mat och diverse och seglar vidare till Denarau marina där vi tänker vara under busvädret. Det finns mycket vikar som ser bra ut på håll, men de östra vikarna har alltid vinden och vågorna på sig. På västsidan trycker dyningen på och gör ankringen jobbig. De vikar / hamnar där det är trivsamt under busväder är lätt att räkna på ena handens fingrar.

/Christer

‹ Tillbaka