Ulla & Christer Florell - Sy Circe
VHF: SB4826 Satellittelefon: +8816 326 53842
HF: SA0BCF MMSI: 265591430

Port Vila – Vanuatu2012-08-15

‹ Tillbaka

Onsdag 15 augusti Nu har vi vilat upp oss och fått igång WiFi anslutning. Kortare seglingar på 3-4 dagar tycker vi minst om – bättre med 3 veckor. Det brukar ta ca 3 dygn i båten innan vi fått kroppen i skiftgångsrytm, så sista dygnet på sjön hit började det kännas bra. När man sedan kommer i hamn verkar det ta ca 3 dygn igen innan livet känns normalt. Dygn ett ägnar vi oss ankring och myndighets byråkrati. Dag två vilar vi oss och fixar till allt med båten och går på upptäcksfärd. Dag 3 börjar det bli ordning på allt och vi undersöker platsen, handlar och börjar planera för nästa etapp.

Seglingen hit var inte så upphetsande, segling två dygn och sedan motorkörning i upprörd sjö och utan vind.

I gryningen måndag kunde vi skönja Efate och tidigt på morgonen rundade vi södra udden port vila insegling 001 (s) port vila insegling 005 (s)

och svängde in mot viken där vi skulle ankra vid en gul boj – karantän. Personal från karantän kom till vår båt redan efter en timme och marinan skickade ut en följebåt som lotsade oss in över en grundbank på 3 m och fram till vår bokade boj. Efter vi passerat grundbanken blev det snabbt 30-40 m djupt, så det var inte så mycket att fundera på ankring. Men det går att ankra strax innanför grundbanken om man vill. Men då ligger man lite utsatt för västliga vindar och det grunda området räcker bara till ca 10 båtar. port vila ankringsviken 008 (s) port vila ankringsviken 012 (s)

Måndagen ägnade vi åt att klarera in. Tung byråkrati i immigration. Ca 10 sidor per man att fylla i och det var viktigt med personens vikt, hårfärg, ögonfärg, längd, tidigare kontroverser med myndigheter, fängelsevistelse, militär utbildning osv, osv. Allt måste redovisas i detalj. Stämpelavgifter kostade ca 27 000 pengar vilket motsvarar ca 1900 kr, men då inkluderas ett visa för längre tid än en månad. Två fotografier i passtorlek per person erfordras också.

Det har regnat i flera dagar, men vi blir glada åt det kristallklara vattnet. Vid Q-bojen gick det fint att studera botten 10 m ner. Det finns snälla gräsätande sjökor här. Några hinner inte undan då det kommer elaka fiskare och hamnar då fileade på marknaden. dugongen

(bilden stulen från våra vänners hemsida - ambikasailing.blogg.se/)

Vanuatu är ett malariaområde och vi har börjat äta malaria tabletter. Människorna här ser mörkare och kanske lite grövre ut och är lite reserverade men fortfarande mycket vänliga. port vila marinakontoret 011 (s)

Vi ser ingen inblandning från Indien i motsats till Fiji där engelsmännen importerade många indier för att klara administrationen. Kineserna verkar ha tagit hand om detaljhandeln, men så är det ju jorden runt. På Fiji såg vi tiggare i nästan varje gathörn (Lautoka) – här ser vi inga alls. På Fiji upplevde vi positivism, ärlighet och likställdhet. Turister behandlades på samma sätt som infödda.

Här på Vanuatu har man lärt sig att plocka av turisterna så mycket det går. En taxi mellan Lautoka (Fiji) och hamnen kostade ca 12 kr enligt mätaren. Samma tjänst här, men bara halva sträckan, kostar i första försöket 500 pengar. Man svarar att det är för dyrt och går vidare. Taxin kör då ikapp och föreslår 300 pengar. Man ruskar igen på huvudet och går vidare. Då kommer taxin igen upp vid sidan och försöker med 200 pengar, vilket motsvarar ca 14 kr.

Marknaden port vila marknaden 016 (s) port vila marknaden 019 (s)

Var är banken? port vila pa vag till banken 013 (s)

Vanuatu har först varit engelsk koloni och därefter fransk. Fransmännen lämnade Vanuatu för ca 40 år sedan, men spåren sitter ännu i. Mycket högt kostnadsläge, språket och högertrafik. Engelska fungerar bra i Port Vila även om den till viss del är egentillverkad. Sim Card heter t.ex. Sim Cad. I övrigt är det nog franska eller falsk franska (teckenspråk) som gäller. Men det finns ljus i tunneln. En fransk kedja, Au Bon Marche, har en stor supermarket en bit utanför byn. Där finns det gott om franska viner, franska ostar och riktig fin kött- och delikatess disk.

Ulla & Christer

‹ Tillbaka