Ulla & Christer Florell - Sy Circe
VHF: SB4826 Satellittelefon: +8816 326 53842
HF: SA0BCF MMSI: 265591430

Tanna, Försök 1 Och Nödhamn På ErroMango.2012-08-25

‹ Tillbaka

Fredag 17 Aug. Vi har provianterat och besökt tullen och fått vårt seglingstillstånd. Vi vill besöka Tanna som är den sydligaste större ön och som har en unik aktiv vulkan. Väderprognosen är inte den bästa, men vädret ser uselt ut hela kommande vecka, så vi ger oss av mot Tanna. Enligt väderprognosen skall vi ha ca 10 m/s och vågor på 2 m. Vinden skall vara SO vilket innebär mycket snäv kryss.

Det visar sig att vinden är mer mot S än SO och sent på kvällen har vi 15 m/s och 3 m vågor rakt i nosen. Vi har stor avdrift pga. ström, vind och vågor som bankar mot båten och trycker den västerut. Vi orkar inte hålla upp mot Tanna och vi befinner oss ca 45 nm ur kurs när vi är väster om en större ö på vägen mot Tanna. Vi beslår seglen och kör motor rakt österut mot läsidan på Erromango.

Det är kolsvart ute och det ylar och tjuter i riggen och dånar från vågorna. Vi dividerar en stund om vi skall ta hamn på Erromango eller om vi skall försöka nå ner till Tanna, trots vädret. Inför utsikten att kanske bli tvungen att stanna på Erromango en hel vecka och vänta på bättre väder, bestämmer vi oss för att försöka gå till Tanna. Vi uppskattar vi har ca 10 timmars motorgång till Tanna. Nu är kursen 160-170 grader, dvs. samma som vinden – segling uteslutet.

Vi kämpar på i tre timmar med kuling rakt i nosen och vågor som nu tidvis vuxit till 4 m. Circe slår hårt i vågorna och vågorna sprutar och sjöar över båten. Två antenner har böjt sig i den omilda behandlingen och vi vänder och går tillbaka till Dillon Bay på Erromango.

När vi kommer in i läviken blåser det fortfarande 15 m/s 75 m från land, men all dyning och stora vågor är borta. Ön består av två större halvor med en floddal mellan dem så vinden verkar inte ha någon broms. Vi har läst i seglingsbeskrivningar att ankarbotten skall ha excellent fäste och det behöver vi nu. Vi ankrar på 10 m djup i ren sandbotten och ankaret fäster direkt. Vi kastar oss i säng.

/Vågbrytarna Ulla & Christer

‹ Tillbaka