Ulla & Christer Florell - Sy Circe
VHF: SB4826 Satellittelefon: +8816 326 53842
HF: SA0BCF MMSI: 265591430

New Caledonia 2012-09-08

‹ Tillbaka

Vi startade resan från Port Vila med tron att vi skulle ha 12 m/s halvvind och tre m vågor under dagen. Mot fredag kväll skulle vinden och då även vågorna avta. Morsning – på kvällen ökade istället vinden till stadiga 13 m/s och vågorna började sakta bli mer och mer 4 m varianter.

Vår meteorolog hade fel på 18 timmar och vi fick en riktig skitnatt. Jag tror det här var vår värsta och otrevligaste våg upplevelse under hela resan. Vågorna var som tokiga och det pågick tre vågsystem samtidigt. Vågorna bröt oupphörligt över Circe och sköljde tonvis med vatten över båten. Tre gånger blev vi dränkta i vatten då vi skulle upp eller ner i båten och varje gång kom det in en försvarlig mängd saltvatten i båten. Svabba.

Av de kraftiga smällarna mot båten, lossnade stävankaret och svängde fritt i vattnet och hackade på stäven. Aldrig hänt tidigare. Vi fick snabbt plocka in genuan och vända båten med vinden och därefter krypa fram och bärga ankaret. I 4 m vågor – Gröna Lund kan slänga sig i väggen.

Ska vi försöka se lite positivt på saken, så slog vi nog Circe rekord i fart. På 24 timmar gjorde vi 203 nm vilket ger ca 8,4 knop i snitt under 24 timmar.

Nå, under lördag eftermiddag dog vinden ut och vågorna började lugna sig. Nu är seglen inne och vi kör sakta motor, ca 4 knop, för vi skall vara framme 07.25 vid Havanna passet, då det är slackvatten. Sen är det ren promenadseger i 25 Nm till Nouméa.

Sea you /Christer

‹ Tillbaka