Ulla & Christer Florell - Sy Circe
VHF: SB4826 Satellittelefon: +8816 326 53842
HF: SA0BCF MMSI: 265591430

Omarama Till Dunedin 14 -15 Feb 2013.2013-02-15

‹ Tillbaka

Resan från Fairle till Omarama bjöd på alp scenerier med snö på topparna.

alperna dunedin nz 0024 alper o slattland dunedin nz 0018 alperna dunedin 0025

I detta område spelades Sagan om Ringen in. Campingplatsen i Omarama var nästan full av husvagnar som stod tomma. Hit kommer NZ-ländarna över helgerna och fiskar i sjöarna runt omkring.

Vi lämnar Omarama och kör nedför bergen och mot kusten. Vägarna är först snirkliga några timmar och övergår efter ett tag till smala och spikraka, mil efter mil. Man blir riktig glad när man någon gång får svänga på ratten.

alper o slattland dunedin nz

Sceneriet är andlöst och helt betagande. Det här är nog vyer man inte hittar någon annan stans. Det känns som Frodo och Bilbo närsomhelst kan hoppa fram från en klippskreva.

alperna dunedin nz

På de ändlösa fälten går tusentals kor och får. Det är torrt och marken bevattnas med märkliga bevattningsmaskiner som är 200-300 m långa. De består av en rörkonstruktion med hjul som tydligen drivs av vattentrycket och sakta vandrar fram över fälten.

Det finns gott om sjöar med vatten som fylls på från snötäckta berg och vi passerar flera fördämningar med stora vattenkraftverk.

kraftverksdamm dunedin nz

Vi lämnar huvudvägen och smyger ner till Moeraki - en liten fiskeby. För några år sedan fick en 70-årig tant för sig att bygga en restaurang nere i fiskehamnen, mitt bland båtsliprar. Hon startade med ett litet nedlagt båtskjul och byggde vidare – utan byggnadslov. Myndigheterna morrade, men tanten menade att är man så gammal som hon, behövs inga byggnadslov. Och därmed blev det. Hon gör så god mat att nu vallfärdar folk till den lite exotiska krogen. Fisken som serveras är garanterat färsk. Det är bara 20 m till fiskebåtarna och kökspersonalen står utanför krogen och rensar fisken.

p1000917 p1000916

Efter en synnerligen god lunch far vi vidare mot Dunedin som är en kuststad. Campingplatserna ligger normalt mycket naturskönt utanför städerna och är en glädje att besöka. Nu valde vi att campa mitt i staden och då för man skylla sig själv.

campingplats dunedin

Vi fick plats för campingbilen på Top 10 som kamping kedjan kallas. Ca 4,5 m från latrintömningsstationen – så vi åker i morgon.

‹ Tillbaka