Ulla & Christer Florell - Sy Circe
VHF: SB4826 Satellittelefon: +8816 326 53842
HF: SA0BCF MMSI: 265591430

SYDNEY - 22 Feb 20142014-02-22

‹ Tillbaka

Vi har nyss kommit hem från fiskmarknaden och ett besök på Power Museum. Fiskmarknaden är överdådig och överväldigande - Vi åt hummer och räkor. Det gäller att hela tiden äta nyttig mat. Fiskmarknaden ligger inte så långt från China-Town och hälften av alla människor här är asiater.

sydney buildings

Sydney är en mycket promenad vänlig stad. 4-5 m breda trottoarer, ordentliga signal övervakade övergångsställen i varje gathörn , inga parkerade bilar (!) och en lugn trafik. Bilbeståndet består huvudsakligen av Porsche, BMW, Mercedes och Audi av årsmodell 2015, möjligen också några enstaka fattiglappar med 2014 års modell. Tidigare trodde jag att Mercedes och framför allt Audi hade kanske ett 20-tal varianter att erbjuda, men har nu förstått att det snarare är ett 50-tal. Ser modeller som jag inte trott existerade. V-8 och V-10 motorer är standard.

bron

Vi som kommer från lite enklare förhållanden (Malta) tycker det är dyrt i Australien - ungefär lika dyrt som i Sverige. Man verkar må bra här, men kanske har arbetskraftskostnaden skenat iväg de sista åren för nu börjar företag att flytta härifrån. Toyota och Ford lägger ner sina fabriker

sydney seaside

Staden härbärgerar ca 2,5 miljoner personer. Centrala delarna av Sydney består av nybyggda områden med mycket höghus, typiskt 50 våningar, men väl planerat med stora avstånd mellan husen, mycket parker, museer, kyrkor och gallerior. Kort sagt - ljust och väldigt trevligt.

sydney buildings2

I fredags gick vi med gapande munnar runt i Museum of Australia. Artrikedomen av djur och växter är bedövande. Koalan lever bara på Eukalyptus blad men det blir lite variation ändå för det finns 800 olika eukalyptusträd. Flera 100-tals spindlar i storlek från liten fästing till tarantella, är dödliga. Kub maneten samlas i lugna vikar särskilt efter regn. Den ser ut som ett halvt Tetra pak mjölk med 2-3 m långa fångstarmar som har förlamande gifter. En person av 100 överlever. Hjärtat stannar och andningen upphör och döden kommer inom 4 minuter.

box-jellyfish2 scorpionfish shark

På land krälar det av skorpioner och i sjön finns det mängder av dödliga arter - t.ex. bläckfisk som förgiftar dig om du blir biten.

blaringad blackfisk blue fish fisk3

Tidigare i veckan besökte vi några Wild-Life parker med typiska djur. Känguru, vallaby, Koala, krokodiler och mycket annat. En Vallaby är en känguru som är för liten - ca 90 cm hög och väger runt 25 kg - för att platsa i känguru gänget.

kaula kaula lunchnapp vallaby orn

Vi hälsade också på i Blue Mountains, en gigantisk vildmark där man gjort vissa platser tillgängliga med linbanor.

blue mountin1 cable car blue mountin3

I morgon åker vi vidare till Hobart, Tasmanien.

Ulla & Christer

‹ Tillbaka