Ulla & Christer Florell - Sy Circe
VHF: SB4826 Satellittelefon: +8816 326 53842
HF: SA0BCF MMSI: 265591430

Opua (NZ) 26 April 20142014-04-26

‹ Tillbaka

Nej Det gick inget vidare bra eller en seglares vardag.

När vi lämnat Marsden Cove och kommit ut på fritt vatten, startade vi watermakern. Första uppstarten efter konservering är lite omständlig med successiv luftning av pumpar, vattenfilter, själva högtryckspumpen och till sist osmosfiltret. När det var gjort upptäckte jag att jag stod i vatten. Det läckte någonstans. Snabb koll i förpiken där jag installerat ett nytt Ph-filter. Nix, snustorrt. Snabbt till motorrummet och propelleraxelns genomföringen i skrovet. Fullt med vatten. Bort med allt vatten och rentorkning. Nix, inget läckage där - alltså vattenmaskinen någonstans. Efter två timmars upptorkning började jag gå igenom varenda slang, genomföring och koppling för vattenmaskinen. Jomen visst, träskallen Christer hade glömt ett rör som används enbart vid avluftning och som då sprutade in vatten i båten - tackar.

Vacker natur och trevligt sällskap delfiner fyren

Så då kände vi oss lyckliga i ca 30 minuter tills vi upptäckte att generatorn inte laddade. Lång story, men elektriker har jobbat i dagar med att byta nästan allt som går att byta. Men felet visade sig med tiden var synnerligen lurigt - generatorn fungerade prickfritt i 30-60 minuter från första start, sen la den av. Vilket var förklaringen till att vi inte upptäckte det vid provkörning i marinan.

Nu ligger vi i marinen i Opua. Kallt, ca 9 grader, regnigt och dimmigt. Vi har kommit på vad felet var - vår kära elektriker i Whangarei glömde och ansluta en jordkabel vilket orsakade att generatorn blev galen, batteri skiljaren gick bananas och regulatorn hakade upp sig. Nu fungerar generatorn men ger inte full laddning (den är ombyggd på något mystiskt sätt för att passa till en speciell Ballmar regulator). Nu slänger vi ut skräpet och köper ny generator och passande laddningsrelä till den. Det känns skönt att bli av med 10 000 kr - vi vet ju inte var vi skall stoppa alla pengar någonstans….

Under resan mot Opua passerar vi HUNDEN hunden 2 hunden

Eftersom vi inte har något dyrt elcertifikat för Nya Zeeland (ny affärsmöjlighet som nya-Zeländaren hittat på), kan/får vi inte ansluta båtens elsystem till bryggan. Men vad gör det - vi har ju dieselgenerator och inverter som gör om båtens 12 volt till 230 volt, så vi kan köra datorn och printern osv. Vi hade tidigare dubbla invertrar och det ändrade vi om till en (ombyggd) inverter i Whangarei. Den kollades naturligtvis med land-el och generator-el och befanns vid god hälsa. Men när vi nu i Opua skulle använda den enbart på batterierna kröp sanningen fram - fungerade inte. Skit också. Även detta en lång och komplicerad historia, men det verkar som den varit felaktigt inkopplad och då blivit delvis skadad. På måndag eller tisdag får vi hit lokal elektriker och då får vi se vad domen blir. Tyvärr luktar det ny inverter.

Vi passerar i sundet mellan fastlandet och Hunden rätt klockslag med lugnt vatten. Några timmar senare är strömmen 14,9 knop. stromsundet

Planen var att gå från Opua under kommande onsdag, men det dröjer nog några dagar till. Vi känner oss frustrerade och stressade för vi kan inte vara här så mycket längre.

Men annars då? Jo, allt annat fungerar vilket känns väldigt bra, så det blir nog bra vad det lider.

Marinan är tekniskt sett väldigt fin och modern och har ett djup på 2.0 m. Inget kul att stå på botten, så vi har graderat upp båten till 17 m och har nu ett djup på 2.3 m. Vi går 2.0 m djupt. Det finns en fin båtaffär, bra verkstäder för motorer, en tvättstuga och en restaurang där man kan få bra mat till en skälig peng. Finns också en ”general Store” (lanthandel) där saker och ting kostar tre gånger mer än annars. Och så finns det en väg som leder bort härifrån. Efter några dagar här är man benägen att ta den.

Vi hörs säger den lyckliga besättningen på Circe Ulla & Christer

‹ Tillbaka