Ulla & Christer Florell - Sy Circe
VHF: SB4826 Satellittelefon: +8816 326 53842
HF: SA0BCF MMSI: 265591430

Avfärd Från Opua, Nya Zeeland 7 Maj 20142014-05-07

‹ Tillbaka

Allright - nu är vi på banan igen. Det har varit 10 oroliga och nervösa dagar. Tokeriet med generatorn bottnade i en inte ansluten jordkabel. Låter enkelt, men felet resulterade i allehanda mystiska beteenden som lurade oss åt fel håll. Dålig installation av elektrikern i Whangarei. Invertern gick inte att få liv i och fick åka ner till Victron i Auckland och bli ompysslad. Nu är vi vänner även med den.

I söndags hade vi bröllopsdag som vi firade med att tanka båten. Tanknings automaten var en tjurig typ och vi höll på i säkert 20 minuter för att den skulle acceptera oss och vårt kort. Vi tankade för 247 dollar, men automaten drog i all vänlighet 1000 dollar från kontot. Vi gick upp till marina kontoret och beklagade oss och då förklarade managern att automaten drar 1000 dollar som försiktighetsåtgärd. Verkar allt ok, återbetalar den mellanskillnaden efter 3-5 dagar. Så hyggligt - någon har gått i finansieringsskola.

Det är nog ganska typiskt Nya Zeeland. Det här är monopol landet och attityden mot kunder är oftast arrogant, Take it or leave it, och det är dyrt. NZ är ett farmar-land och hantverkar-land. De är mycket duktiga på hantverk typ träinredningar, motorer reparationer, segel osv. När det kommer till mer sofistikerade ämnen, typ elektronik kommer bristerna fram.

Överallt varnas man för häftiga böter och/eller fängelse för nedskräpning, fortkörning, inte ha anmält ankomst/avgång till eller från landet minst tre dagar före osv. Det är svårt att hitta sund konkurrens utom i matvaruledet. Det här är landet med en klar och tydlig invandringspolitik - inga invandrare och inga flyktingar. Invandring tillåts bara om det finns ett tydligt behov av en viss kompetens som saknas i landet. Och om man nu råkar ha en hög kompetens eller utbildning och får tillfälligt (1 år) arbetstillstånd, så gäller det endast hos en specifik arbetsgivare på en enda plats. Eftersom man inte har tillstånd att arbeta någon annan stans, så erbjuds man följdriktigt halv lön. Sen säljer arbetsgivaren hans tid för tredubbla kostnaden. Det är det som kallas skälig vinst här i monopol-landet.

Rugby och öl är nog det viktigaste i NZ. Men de har väldigt goda lamm och kött är något man förstår sig på - mört och fint.

Här är vi på fest med lokal dansuppvisning p1000924

Idag har vi tisdag och väderprognoserna ser hyggliga ut för avfärd i morgon, onsdag. Vi har haft en trevlig tid i NZ, men nu väntar nya länder och kulturer. Närmast sätter vi kursen mot Cairns i Australien.

Vi hörs Ulla & Christer

‹ Tillbaka