Ulla & Christer Florell - Sy Circe
VHF: SB4826 Satellittelefon: +8816 326 53842
HF: SA0BCF MMSI: 265591430

Cairns Mån 2 Juni 2014.2014-06-02

‹ Tillbaka

Den regniga staden och den underbara staden.

Det är vinter och behagfullt varmt, men det är ett evigt regnade. 10 -dagars prognosen säger showers varje dag. Det regnar i 2-5 minuter, sedan upphåll i 5 minuter, sedan regnar det i 2-5 minuter, sedan uppehåll i 5 minuter, osv, osv i all oändlighet. Sen kommer det dagar då det regnar dygnet runt. Solen finns antagligen någonstans däruppe, men syns inte för alla mörka moln. Det är det trista, men resten är en riktig solskenshistoria.

Det här är utan tvekan den mest trivsamma, rofyllda, vackra, människovänliga, renaste, luftigaste staden vi någonsin besökt eller hört talas om.

beach walk pool

Hela strandsidan är en gigantisk park med med en jättepool, stora gräsytor att vara på, fri träningsutrustning som inte står SATS efter, lekparker för barn, skateboard banor, massvis med utegrillar som har gasolplattor och hel köksutrustning och avfallshantering - allt gratis och allt tillgängligt. Och så spelar man 50-och 60-tals musik hela tiden.

bq station

50 m upp från strandpromenaden går en enkelriktad gata med kanske 50 restauranger - japanskt, franskt, indonesiskt, turkiskt, kinesiskt, ja vad du vill. Och det är kul att äta ute här - australiensaren kan kött - mört och fantastisk smak. En mör fläskkotlett som smakar gris -okänt fenomen i Sverige. Man blir nästan religiös när man äter en Angus-biff. Australien är ett dyrt land, men att gå på restaurang kostar bara hälften mot Sverige och smakar dessutom 10 ggr bättre.

Trottoarerna är kanske 6-7 m breda och överbyggda och man sitter ute och äter även om det regnar (vilket det gör). Kvarteren är ordentligt stora och nästan varje kvarter har inbyggd galleria där man hittar japansk massage, mera restauranger, bling-bling butiker och livets nödtorft. Det kallas nattmarknad och är öppet hela natten.

Lustigt nog finns inga sportaffärer, inga butchers, inga fiskaffärer och inga bagerier. Men tennisbollar hittar man bredvid laktosfri mjölk på Woolworths (Typ Åhlens).

Den största näringen är sockerrörs odling som breder ut sig utanför staden.

sugar caine

Sen kommer nog dykning på Barriärrevet som är en stor industri. Det avgår 5-7 jättestora katamaraner varje morgon som skeppar folk ut till reven. Vi bokade in oss på en mindre bamse-båt och igår var vi ute och snorklade på ett rev. En besvikelse. Båten tog oss ut ca 50 nm (nästan 10 landmil) vilket antyder det inte var så mycket att se på närmare håll. Rätt stora vågor, stark vind och jobbig ström samt ett djup på 5-10 m gjorde att det inte var så kul. Det finns säkert bättre ställen (även om detta rev var fantastiskt enligt reklamen) och jag tyckte nog att det påminde om Malta. Bättre var det inte. Vi har ju varit och dykt på Maldiverna några gånger, med uppskattningsvis 450 000 arter att titta på, så det är lite svårt att bli imponerad av Barriär-revet. Barriärrevet är fint så där i allmänhet och det finns säkert fantastiska dykställen, men ingenting mot Maldiverna tycker vi.

Man badar inte gärna här för krokodilerna och det dök faktiskt upp en drakfisk (mycket giftig) bredvid båten här i marinan.

drakfisk

Ha det kusligt Christer

‹ Tillbaka