Ulla & Christer Florell - Sy Circe
VHF: SB4826 Satellittelefon: +8816 326 53842
HF: SA0BCF MMSI: 265591430

LIZARD ISLAND 16 Jun 2014.2014-06-16 (Uppdaterad 2014-07-22)

‹ Tillbaka

När vi tänkte lämna Cairns i lördags upptäckte vi att autopiloten slutat fungera. Otur. På eftermiddagen hade vi hittat en kille som hade en begagnad kontrollenhet och som han skruvade dit - Voila, autopiloten fungerar. Söndag morgon lämnade vi Cairns och under söndag eftermiddag upptäckte vi att radarn inte fungerade. Det var inte alls bra för det här är områden där just radar behövs. Otur. Det blåste redan sydlig kuling och vågorna var mellan 2-3 m - att vända tillbaka var uteslutet.

Under natten visade det sig att båttrafiken var väsentlig och vi mötte många båtar och blev omkörda av stora fartyg och tankers. Det som användes som farled var en smal led och att segla var inte att tänka på. Seglen skymmer sikten och här gällde det att vara på alerten hela tiden.

Rent allmänt har vädret varit för djävligt - 5 veckor med kuling till stormvindar, himlen är gråsvart med mörka moln och det regnar och regnar. Väderprognosen för de närmaste 7 dagarna utlovar 15-17 m/s.

Lizard Island skall vara en fantastisk paradisö med härliga sandstränder och fint dykvatten. Den har en mycket skyddad vik där man kan ankra. Måste ses, så vi kämpade 150 nm i oavbruten kuling, regn och källarsvart natt utan radar. Det är dunkelt då vi kommer fram och tunga regnmoln gör att det verkar vara skymning hela dagen. Vi ser viken i ett regndis och smyger in. Ja, vi blir av med de stora vågorna men det går fortfarande kraftiga vågor i viken. Vinden tjuter i riggen och båten skakar i vindbyarna.

lizard island1

Vi tittar på sandstranden som finns där inne och inser att vi inte kommer att kunna ta oss iland. Viken ger sjölä, men inte vindlä. Att sjösätta jollen och hänga på motorn kommer att bli svårt och vi kommer att bli överspolade och genomvåta.

Vi ger oss av i morgon och börjar den långa resan upp till Nordspetsen på Fastlandet - Torres Strait. Det blir nog 6-8 etapper. Utan radar prioriterar vi dagsegling Vi är evigt trötta på detta skitväder. Vi besöker gärna NZ och Australien igen, med flygplan - aldrig med segelbåt.

Två urblåsta seglare Ulla & Christer

‹ Tillbaka