Ulla & Christer Florell - Sy Circe
VHF: SB4826 Satellittelefon: +8816 326 53842
HF: SA0BCF MMSI: 265591430

Mot Madeira 2009-09-11

‹ Tillbaka

Innan avresa Vi har slackat mellanvanten lite för toppvanten blev som en ”Rod” vid senaste riggtrimningen. Halshornet i storen har vi flyttat upp 2 cm därför revlinorna klämdes mellan bom och segel. Lite fridykning (Jo, det var lite flåsigt) under båten. Kontroll av att folding propeller kan flöjla fram och bak. Rengöring av fartlogg och kontroll zinkanoder. Allt ok.

Efter ca 30 mail till RayMarin angående vår tokiga plotter, har RayMarin gett upp matchen och skickar ny plotter till Madeira. Nu hoppas vi innerligt att det är fel på just vår plotter och inget generellt problem med RayMarins nya plotterserie C120W.

Cordland har skickat ny Lopolight (topplanterna) till hamnen på Madeira. Det är bra – då har vi lite att pyssla med där.

Fredag morgon (11/9 2009). Vi vill komma iväg skapligt tidigt, så det är purrning kl. 05.00. Klockan 08.00 glider vi ur hamnen. Vi har bara varit där i 5 dagar, men tidvattenströmmarna har ryckt så mycket i båten att två linor nästan är av – bara att skrota. Havet ligger stilla, solen skiner. Vi svettas i den svaga vinden och vaggas av en ostlig 2-meters dyning som kommer ifrån syd enligt väderprognosen. Vi kör motor och lägger en kurs rakt mot Madeira vilket betyder att vi efter 60 nm får väja för ett antal klippor som reser sig ur djupet från 3 000 m. madeira grund i atlanten En bit längre fram är det 5 300 m djupt – ingen idé försöka ankra med 60 m kätting.

Lunch intages på solaltan madeira lunch

och därefter får jag en slummer. Kanske delfinerna hör det och kommer upp och hälsar på Ulla. delfiner 12 sep 060 Men det är 525 nm till Madeira, så det blir fler tillfällen.

Lördag (12/9 2009) Den här gången stämmer väderprognosen bra, frånsett riktningen på vågorna. Anledningen vi ville komma iväg hyggligt tidigt på fredag var att ett lågtryck var på väg från väst mot Azorerna och den väg vi måste ta. Planen var att ligga före detta och slippa 10-12 m/s, regn och 3-meters vågor. Natten är ljuv och vi har ett stort hål rakt ovanför oss med molnfritt. Stjärnorna är vackra och mystiska. Vi har moln omkring oss och det regnar frisk, men inte på oss. Jag studerar den elaka fronten som vid 3-tiden på natten nästan hunnit ikapp oss. Men det är som fronten läst väderprognosen för när den skall överfalla oss, vänder den plötsligt mot norr. Vi njuter av stjärnhimlen och månskenet.

Dagen gryr och det ordnas frukost kl.06.00 av mig. Ulla går och lägger sig och vill inte veta av mig förrän vid 9-tiden. Sedan blir det dusch och jag myser åt den oändliga havsutsikten – inte så vanligt i duschrum.

Vi solar och läser bok. Ingen vind och havet ligger blankt. Det passerar lite tankers och stora lastbåtar destinerade till USA. På eftermiddagen blir det delfinshow. Vi står på första parkett i stäven och skrattar åt lekarna. När showen är slut kör en ensam delfin zig-zag söm precis en meter framför stäven – sen försvinner den. delfiner sallskap delfiner nyfikna

Vi har i skrivande stund (kl.18.00) kommit 204 nm av de 525 vi ska avverka.

Söndag – tisdag (13 – 15 sep)

Söndag är det stiltje med motorgång. På natten till måndag börjar det kvittra i motorrummet. Ventilationsfläkten har vissnat. Vi får köra med öppet motorrum – himla liv när man ska sova.

Måndag strålande seglingsdag med ökande vind och ökande vågor. Det ska bli hårda vindar på natten, så vi plockar hem seglen och startar Yanmar när det blir mörkt. Vi ser Madeira i fjärran. När vi rundar Madeira västra innan gryningen blåser det stadigt 16-17 m/s. Vi går i lä av ön till Quinta do Lorde Marina som ligger på östra udden. Det är fortfarande svart ute. Inseglingen till marinan beskrivs som svår och man bör inte angöra under natten. Vi åker ”brandvakt” i knappt 2 timmar i väntan på ljuset. Visst, det var trångt och nära klippväggen men inte så svårt. Fin marina med bra skydd och fin anläggning. Här stannar vi troligen 3-4 veckor.

‹ Tillbaka