Ulla & Christer Florell - Sy Circe
VHF: SB4826 Satellittelefon: +8816 326 53842
HF: SA0BCF MMSI: 265591430

Rodney Island Till Escape River. Må-ti, 23-24 Jun 20142014-06-23

‹ Tillbaka

Måndag - vi seglar hela dagen och det är fint väder (Vad hänt?). Vid 4-tiden försöker vi finna en ankring strax ovanför Rodney Island. Viken är gigantisk och vi kommer inte närmare än ca 700 m och där är det 3-4 m djupt. Sjön bryter och landet ger noll lä. Nytt försök närmare Rodney. Vi kommer ca 300 m från land när det är 3.3 m djupt. Vi ankrar. Lite senare kommer den starka strömmen och vrider upp båten mot vinden och det slår ordentligt i aktern - usch! Circe beter sig som en vildhäst och det blir inget sova.

I gryningen smyger vi ut från grundområdet utan problem och sätter kurs norrut. Ingen vind på hela dagen och vi motorseglar 70 nm till Escape River som blir vår sista utpost på ostkusten. Här hittar vi fin ankring just vid Sharp Point, i närheten av en pärlodling.

I morgon ger vi oss av vid 07.30 tiden för att vara vid mynningen på Albany Pass vid 09-tiden. Det bör ge oss en blixtsnabb resa genom passet med en medström på ca 3,5 knop. Sen rundar vi Cape York efter en timme och tar oss nedför (SV) till Possession Island där vi ankrar för natten och väntar in lågvatten som kommer ca 07.30 följande dag. Stigande flod ger N/NV strömriktning och vi bör då få medström hela vägen ut genom Endeavour Strait. Och därmed kommit in i ett nytt vatten, nämligen Arafura Sea som borta i Indonesien byter namn till Banda Sea.

Nu har vi varit i Australien i en månad och seglat omkring på Stora Barriär Revet mellan Cairns och Cape York. Vi har hittat tre ankringar (med hjälp av Guideböcker) som varit någorlunda trevliga. Resten har varit förskräckliga. I en månad har vi letat efter klart vatten med några meters sikt. Men det har vi inte hittat. Allt vatten är grön-gult-brunt och ser smutsigt ut. Det är extremt dåligt med ankringsplatser. Normalt måste man segla mellan 70-150 nm för att nå en möjlig plats. Man kan titta på naturen men det går inte att komma nära den. Stränderna sträcker sig ofta 500-1000 m ut från öarna. Vi har haft några dagar med svaga vindar, men normalt regnar det och blåser kuling till halv storm vareviga dag innebärande jobbig segling.

Att segla i Australien är tråkigt och ointressant och det är ett evigt mandomsprov med det hemska vädret. Det går ju inte att landa någonstans och vi har bara hittat två ankringar där vi ville stanna kvar några dagar.

Nä, lämna båten hemma, flyg hit och hyr en bil eller gå på en walk-about på några år.

Tycker Ulla & Christer just idag

‹ Tillbaka