Ulla & Christer Florell - Sy Circe
VHF: SB4826 Satellittelefon: +8816 326 53842
HF: SA0BCF MMSI: 265591430

Possession Islands/Torres Strait - Ons 25 Jun 2014.2014-06-25

‹ Tillbaka

Vi hittade en bra ankring med bra ankarfäste i Escape River, strax bakom Sharp Point bredvid en pärlodling. Men tidvattenströmmarna var väldigt starka och Circe rullade ca 20 grader sida till sida nästan hela natten. Vi gick upp vid 6-tiden och lämnade Escape River klockan 06.30. Vid infarten till / från Escape River, ca 2 nm utanför inloppet ligger det ett grundområde som är 2.8 m som man måste passera. Vi kom in under stigande flod och passerade balken på 3 m djup. När vi lämnade floden i morse hade det varit stigande tidvatten i två timmar och det borde då vara ca 4 m vid balken. Vad som inte ingick i planen var att vädret hade försämrats lite och det blåste hårt och gick 3 m sjö. 3 m sjö är 1,5 m upp och 1,5 m ner - vi borde ha 0,5 m tillgodo för passage över balken. Vi kom över utan problem, men det var nervösa minuter.

Två timmar senare var vi vid infarten till Albany Pass och kunde se överbrytande eller hoppande sjö på tre ställen i passet. Vi gick in i passet strax efter klockan 09.00, en timme och 20 minuter före högvatten, fick ca 3,5 knops medström och hade inga problem med att navigera genom passet. Sedan fick vi ca 2-4 knops medström hela vägen ner till Possession Island där vi ankrade vid 11-tiden. Det som var en överraskning för oss var att det var en stark ström på 4,5 knop strax utanför den tänkta ankringsplatsen. Vi gick i alla fall in i viken en bit och plötsligt försvann all ström och allt blev underbart.

Trevlig beach, men som vanligt - man kan titta på den, men inte ta på den. Vi är ankrade ca 400 m från land. Bra ankarfäste och trevlig utsikt. Solen skiner och det blåser 5-10 m/s och är 29.8 grader ute. Det här är nog den trevligaste dagen under hela vår Australien vistelse. Vi slår på stort och dukar upp sill och nubbe uppe i cockpit där vi fäller ut HELA bordet, för första gången 2014.

Väderprognosen ser bra ut för fortsatt resa mot Darwin och vi ger oss av i morgon bitti strax efter lågvatten för att få medström ut genom passet till Gulf Of Carpentaria och borde få landkänning efter tre dagar.

Sjöbusarna Ulla & Christer.

‹ Tillbaka