Ulla & Christer Florell - Sy Circe
VHF: SB4826 Satellittelefon: +8816 326 53842
HF: SA0BCF MMSI: 265591430

Katherine Till Kununurra 28 July 20142014-07-28

‹ Tillbaka

Under resan till Broom kör vi säkert 500km där det på bägge sidor om vägen finns miljontals termitstackar, så långt ögat ser. Det finns olika arter termiter och Australien har den snälla varianten som inte äter hus utan nöjer sig med gräs.

kimberlay 1 kununurra termitstackar 2

Termitsamhället är ett normalt Kungadöme – det finns en kung som gör det han skall och en drottning som lägger flera tusen ägg om dagen. Hon blir så stor att hon inte kan röra sig och måste bli ompysslad och matad av arbetarna. De som inte blir arbetare, blir soldater. Dessa är större än arbetarna och käkarna är så stora att de inte kan äta själva och måste bli matade av arbetarna. Själva stacken, som de bor i, ligger flera meter under markytan och det som man ser ovanför markytan är bara ett smart ventilationssystem.

kimberlay 2 kununurra termitstackar

Vi kör vidare 50 mil till Kununurra. Det enda som varierar i landskapet är färg och form på termitstackar, några olika slags buskar, små träd och boskap. 5 kilometer innan Kununurra går gränsen till västra norra territoriet. Vi ställer tillbaka våra klockor 1,5 timme och genomgår en karantänkontroll. Frukt och grönsaker får inte tas med över gränsen.

Boab-träden (Flaskträd) Trivs i den avlägsna Kimberley regionen i västra Australian och i grannstaten Northern Territory. Det finns huvudsak två årstider här – regnperioden, som är förhållandevis kort med kraftiga monsunregn, och torrperioden. Boab träd har en fantastisk förmåga att återhämta sig. De kan leva i flera hundra år. Boab träd växer på steniga flodbäddar, på klippiga sluttningar och på sandslätter, och de blir ofta högre än de omgivande träden. På Kimberley platån finns det boab träd som är över 25 meter höga och nästan lika stora i omkrets.

kimberlay 3 emma gorge flasktrad

Förklaringen till trädens tjocka stammar är vatten. Den mjuka och svampiga veden kan lagra stora mängder vätska. När trädet har sugit upp vatten efter monsunregnen ser man tydligt att stammen har svällt. Under torrperioden krymper den sakta tillbaka till sin tidigare storlek. Under de kärva vintermånaderna fäller Boab trädet sina löv för att överleva den torra perioden. När torrperioden lider mot sitt slut får trädet nya löv och börjar blomma. Det här är ett tydligt tecken på att regnperioden är nära, och lokalbefolkningen kallar ibland boab trädet för kalenderträdet. Blommorna slår ut på natten och lever bara i några timmar. Efter soluppgången börjar de vissna. Frökapslarna blir till C-vitaminrika frukter som faller till marken, spricker och sprider sina frön. BILDER

Vi besöker Sandalwood fabrik som utvinner olja ur trädet och säljer till kosmetikaindustrin. Oljan används till parfym och är dyr som guld. Det går också åt några miljarder rökelsepinnar, gjorda av sandalträdet, varje dag i Kina och Indonesien som är gjorda av sandal träd.

kununurra 1 odling sandeltra 2

kununurra 3 odling sandeltra 3

Så det går åt mycket material och här har man en storskalig odling av trädet. Utanför odlingsområdet är det slättland till horisonten.

Odlarna.

‹ Tillbaka