Ulla & Christer Florell - Sy Circe
VHF: SB4826 Satellittelefon: +8816 326 53842
HF: SA0BCF MMSI: 265591430

Singapore - Mellanlandning2014-08-11

‹ Tillbaka

SINGAPORE

singapore gangbro

Det tog bara 2 veckor för att sälja båten. Måndag den 11:e Augusti tog vi upp Circe på slip för botteninspektion.Två månader tidigare, I Whangarei, hade vi slipat henne ren och lagt tre lager giftfärg, så hon glänste som hon stod i ett skyltfönster - bara att sätta ner i sjön igen.

Nästa dag sea-trail då hon skulle seglas och alla funktioner kollas. Det gick som en dans och köparen såg lycklig ut. Väl tillbaka i marinan skrevs alla erforderliga papper under.

Innan allt detta var möjligt, skulle hon importeras till Australien. Det var ingen dans på rosor. Först måste hon registrerings besiktigas vilket motsvarade att göra en total beskrivning av allt utgående från en helt okänd båt. Alla mått, och det fanns mycket att mäta upp,alla tekniska lösningar, alla kablar, varenda pump /dieselmotor /generator osv, osv… När allt detta var klart kom tullen med en momsfaktura på 150 000 sek som det bara var att betala

Detta blev en mindre bok och utgående från den blev hon värderad till 60 000 sek mer än överenskommet försäljningspris. Vilket vid första ögonkastet inte ser så bra ut. Men Darwin är inget ställe man köper eller säljer en båt till normalt marknadspris. Det finns egentligen ingen marknad i Darwin och det tar ca ett halvår att segla henne till lämpligare marker. I Brisbane eller liknande plats på ostkusten hade vi nog fått 150 000 sek mer för Circe, men då hade vi fått betala för trailer-transport, avmastning och mastning med mobilkran osv. Offerter vi fick indikerade ett totalpris på ca 250 000 sek. Så i vår situation blev mer lönsamt att sälja med förlust.

På onsdag 13 Augusti, lämnade vi Darwin, jorden-runt-seglingen och Circe bakom ryggen och landade efter några timmar i Singapore.

SINGAPORE.

Singapore är en tidigare gammal avdankad Brittisk koloni som man på de senaste 50-70 åren förvandlat från Hedenhös standard till toppmodern stad idag. Vilken förvandling!

singapore broar floden

singapore skyskrapor 2

singapore skyskrapor 3

Jämför med Malta där allting är sig likt och ingenting hänt de senaste 500 åren.

riddarna3

riddarna

Singapore är en toppmodern stad, vacker och med sprudlande arkitektur. Det finns ingen skog att plocka blåbär i, men det finns gott om träd, buskar och andra grönsaker som skapar trivsel. Det finns gott om annorlunda hus, t.ex. banan-huset som ligger nere vid vattnet och har en 150 m lång bassäng, trädgårdar och nödvändig bar längst upp på taket.

singapore tradalleer

singapore skyskrapor baten 2

singapore skyskrapor 9

Bil- och busstrafiken är livlig men utan köbildning. Trafiksystemet verkar smart uppbyggt. En sak som slår en efter ett tag är avsaknaden av parkerade bilar - finns inga parkerade bilar - (Jo undantagsvis på några enstaka gator). En bilägare måste ha tillgång till eget garage, annars ingen bil. För att få köpa och äga en bil, måste man först köpa en licens som berättigar till köp av bil. Varje år bestämmer regeringen hur många bilar som får finnas och om det finns utrymme för några nya bilar. Då anordnas en auktion på de licenserna som bjuds ut för året. Licenserna, dvs. tillståndet att få köpa och köra en bil, kostar normalt väsentligt mer än vad bilen sedan kostar i inköp. En licens gäller i 10 år, sen måsta man köpa ny licens om man vill fortsätta att köra bil i Singapore. Det går lätt att ta sig fram utan bil för staden har mött upp transportbehovet med ett utmärkt kollektivsystem av bussar och tunnelbana.

Vi skrotade runt i staden och noterade att i de flesta husen var bottenvåningen nästan alltid en galleria med matställen, skoaffärer, kläd shoppar och allt möjligt. Plötsligt stod vi utanför ett vackert och stort hotell - Det berömda Raffels. Vi slank in och beställde den oundvikliga Singapore Sling och kände oss mycket kosmopolitiska.

singapore raffles christer

singapore raffles vakt

singapore raffles singapore sling

singapore skyskrapor 12

China-town är en sak för sig. Fattigt, lyckligt, rörigt, provisoriskt, smart och enkelt, massa folk och ett oändligt utbud av alla former av mat för 2-3 dollar tallriken, massage, kläder och ett hav av tingeltangel.

singapore tempel 2

Vi stannar några dagar i Singapore och landar slutligen på Luga som flygplatsen på Malta heter. Nu smider vi nya planer.

les voyageurs Ulla & Christer

‹ Tillbaka