Ulla & Christer Florell - Sy Circe
VHF: SB4826 Satellittelefon: +8816 326 53842
HF: SA0BCF MMSI: 265591430

MOT KAP VERDE 2 – FORTSÄTTNING2009-12-03

‹ Tillbaka

Onsdag 2 dec.

Vindriktningen är nu helt stabil och det blåser 10-12 m/s. Vi gör 8-9 knop genom vatten och har inte rört genuan (vi har enbart genua uppe) sedan tisdag morgon. Vågorna har blivit lite brantare och kommer in snett akterifrån, så Circe ormar ca 20-25 grader i lugn takt. Att segla passad över Atlanten verkar vara 90% hålla i sig. Man kan aldrig ställa en sak ifrån sig – den är borta i nästa sekund. Så fort man skall göra eller ta i något behövs tre armar – en (minst) för att hålla i sig och två för att göra. Har man bara två armar, vilket oftast är den normala utrustningen, måste man hitta andra lösningar. Att rigga upp sig i en dörrpost är bra, men gör ont i överarmen och ger lite blåmärken. Eller att luta sig mot en hörna, diskbänken eller navbordet vilket ger ont i höften.

Båten drar nästan dubbelt så mycket ström som jag räknat med. Lite experimenterande visar att rodermotorn är boven. Ja, egentligen vågorna. Då och då kommer en fet dyning på kanske 4 m då vi kanar ner på läsidan, på snedden, och då det blåser mer än 10 m/s, vill hon gärna gå upp i halvvind en stund för att på uppväg i nästa våg vända med vinden och då kan hon gå så långt att genuan backar och slår. Jag har sålunda ställt upp känsligheten och reaktionsnivån på autopiloten för att undvika för stora kursavvikelser, vilket drar ström utöver det vanliga. Det är också en stor skillnad på roderaktiviteten om man går slör (i 2-4 m vågor) mot att kryssa.

Vi har justerat vårt skiftschema en aning vilket ger bättre sömn för bägge. Christer är ”off” mellan 20.00 – 24.00. Vi byter mellan 24.00 – 03.00. Nästa byte blir mellan 03.00 – 06.00. Från 06.00 är Ulla ”off” tills hon behagar vakna.

Natten till torsdag är klar med månsken. Vinden ökar till 13 -15 m/s och ligger kvar där även under torsdag. Gungigt men härlig segling. Blå himmel med vita molntussar. Ulla läser bok och jag har riggat mig liggande på sittbänken med säkerhetssele som jag binder upp med skotlina åt två håll. Då ligger jag bekvämt kvar oavsett hur båten rör sig och en sjöslummer är inte långt borta.

Några av våra vänner har problem med sjösjuka. Vi verkar ha tur som tokiga – Ingen av oss har haft tillstymmelse till illamående eller sjösjuka (ÄNNU!), vilket vi är tacksamma för.

I dag, (torsdag 3 dec) har vi varit på väg i 4 dygn och avverkat 605 sjömil. 330 återstår.

‹ Tillbaka