Ulla & Christer Florell - Sy Circe
VHF: SB4826 Satellittelefon: +8816 326 53842
HF: SA0BCF MMSI: 265591430

Cabo Verde – 10 Dagar2009-12-15

‹ Tillbaka

Cabo Verde – 10 dagar

På söndag 6 dec upptäcker vi våra vänner i Aura som ligger i marinen. Så vi flyttar in. ulla lars & lotta

Det här att ta bort allting från båten som man vill ha kvar verkar överspelat. Alla har sina jollar i vattnet med utombordsmotorer. Vi återmonterar och bär upp allting vi tagit ner i båten. Marinan har också vakt dygnet runt. Aura lämnar hamnen för Tobago på måndag.

Vi har haft ett knorrande och gnällande i roderaxeln under resan hit, så efter råd och tips från säljaren tömmer vi stuvfacken samt ankarboxen och demonterar alla väggar och skivor för att komma åt styrutrustningen i form av linor, linhjul och roderlagring. Jag hade tidigare tänkt att man skulle kunna bli båtfixare på gamla dagar och bättra på ekonomin. De idéerna är skrinlagda nu – det tog hela dagen och var ett litet helvete att komma åt. Lagring ser helt ok ut, men ett nylonlager som roderaxeln skall röra sig i, rör sig ibland istället i en gummibussning som sitter i rodertunneln. Det kan inte vara meningen. Vi har god support från vår vän Stephan Dorsch som hjälper oss med kontakter och undersökningar. Det verkar helt ok, även om det knorrar i lagringen, att segla över till Tobago. Men vi måsta naturligtvis hitta en lösning som är långsiktig – vi ska ju många 10 000-tals mil ytterligare.

Klimatet är härligt, kanske lite varmt. Typiskt 28-32 grader med svala och mycket fuktiga nätter Vi har skrotat runt i staden och även om det är fattigt här så finns det en stor majoritet som har det ganska bra med bilar Mc och bra kläder. Människorna är väldigt hjälpsamma, glada och trevliga. Det råder en glad grundstämning i hela staden. Varje bar, restaurang, livsmedelsaffär, kiosk, ja i stort sett varje hål i väggen, har hög musik som är mjuk och rytmisk – ett mellanting mellan afrikanska rytmer och Västindisk. Det finns lite tiggare, kanske 1% som man märker. Ute på ”landsbygden” är det klart fattigare och man är bonde, småbonde, och odlar några kvm här och några där för egen försörjning. Dessa människor har nästan ingenting utom mat och bor i små ”Friggebodar” av betongsten med tak av palmblad. bondens hus 078

Det finns hur mycket fisk som helst, det är god fisk och den är lättfångad. Det finns en stor fiskmarknad vi besöker för att köpa fisk. Ett fantastiskt tjatter råder där och utbudet är bedövande. Exklusiv och god fisk kostar (oss) ca 30 kr kilot. Vad priset är för icke turister vet vi inte. efter lyckat kop fiskmarknad 2 fiskmarknad 5

Det finns också en stor fruktmarknad där vi köper helt underbar papaya.

I affärerna finns det mest kex, kakor, bröd, mjölk, ägg och konservburkar. En tysk och kock till yrket ute på långsegling, som bor i Karlstad sedan 20 år, beskrev utbudet så här: Översta hyllan med stora konserverade tomater, nästa hylla med små konserverade tomater, nästa hylla med krossade konserverade tomater osv. Verkligheten är väl lite bättre men liknelsen är slående. Kött existerar knappast och endast undantagsvis. Då hittar man några frusna fläskkotletter och kanske en stupad kyckling.

Men, kan man betala för sig, är det bara att gå på en liten fransk lyxkrog på någon bakgata. En middag med fin oxfilé (privatimporterad från Brasilien) och bakad potatis går på några hundra kr – helt överkomligt med vårt mått mätt. Fransyskan som driver en av krogarna lever här med sin man (som bara sitter och hänger i baren) sedan många år, men någon som tror hon kan ett ord engelska? Rätt, sitt ner – inte ett ord. Men hon gör himla god mat – en fransk pluspoäng där.

Apropå fransmän så tycker vi att franska långseglare är den äckligaste folkstammen vi träffat på. Man ska vara lite försiktig med generalisering, men nu tycker vi att det statistiska underlaget räcker. Vi har varit omgärdade av ca 50 franska båtar räknat från Azorerna till Kap Verde och ungefär hälften släpper gladeligen ut sin toalettskit rakt ut i hamnen, trots att alla hamnar haft toaletter. Idag blev vår båt för femte gången helt kringfluten av avföring från vår franska granne. Jag gick dit och frågade varför de inte använder toaletterna som här är i toppklass. Jo, det gjorde dom ibland, men det är barnen (3 ungdomar) som använder toan mest. ”Varför stänger du inte toan då?” ”Nä, den går inte att stänga” Jaha, tänkte jag. Toan går inte att stänga så det är därför det kommer avföring i vattnet – att jag inte fattade det direkt. Att det finns en annan möjlighet att lösa avföringsproblemet verkade okänt för vår granne. Nä – franska långseglare är den äckligaste folkstammen vi råkat. Usch!

Torsdag 10 dec Tar vi färjan över till grannön, Santo Antao. Vi överfalls av guider med taxibil som i utgångsläget vill ca 1 000 kr för en heldag. Det är väl vad en normal innevånare tjänar på en månad.. Vi väljer och vrakar för att hitta någon som kan en aning engelska. Vi hittar en och prutar ner priset till 850 kr för fyra personer och delar då bilen med ett annat nygift svenskt par. Vi åker upp i bergen och får uppleva helt fantastiska vyer stående på helt lodrät kraterkant. cf vid kraterkanten krater 061 krater 064 krater 069 krater 073

Vägarna är stenlagda. Det är lummigt och grönt uppe i bergen och i dalarna odlas frukt, grönsaker, majs och sockerrör.. Lunch intages på nordkusten med stora vågor som sköljer in över stranden. På hemvägen stannar vi till i ett bränneri från förhistorisk tid som fortfarande använder den ursprungliga tekniken. Man pressar sockerrör mellan tre handdrivna stålhjul. sockerpress 076

Soppan får jäsa och fermenteras under 15 dagar och destilleras slutligen. Resultatet blir Grogh. Ungefär som brännvin, en aning åt rom hållet. Jag kunde inte hålla mig utan köpte 25 cl för 40 kr. Vinstmarginalen verkar hygglig.

Lucia firas (av oss) lugnt och stilfullt med tända ljus, varm glögg, pepparkakor (tack IKEA i Santa Cruz, Teneriffa) och en slurk kaffe samtidigt som vi avlyssnar Julkonsert i Berwaldhallen med Nacka musikskola. Internet är bra ibland.

circe i marinan 082 Idag är det tisdag 15 dec och vi ligger bara här och väntar på bättre väder. Prognosen har i flera dagar visat på vindstilla eller växlande vindar över halva Atlanten samtidigt som det kommer in 4-5 m vågor som är en restsväng från ett större oväder norrut. Stora vågor och liten / ingen vind är ingen kul kombination. Och vi kan ju inte gå för motor halva Atlanten. Men nu visar prognosen på lite mindre vågor och vind som kommer på fredag. Vi går sannolikt på onsdag kväll eller torsdag förmiddag och får då först gå med motor i två dygn. Det är 2 000 nm till Tobago så med normal vind borde det ta ca två veckor. Vi räknar med ca 20 dagar eftersom första halvan av resan blir med mager vind. Julafton och nyårsafton firar vi nog själva – ensamma på oceanen.

Vi försöker lägga in en position varje dag under resan.

‹ Tillbaka