Ulla & Christer Florell - Sy Circe
VHF: SB4826 Satellittelefon: +8816 326 53842
HF: SA0BCF MMSI: 265591430

Atlanten Dag 16-192010-01-17

‹ Tillbaka

EXTRA EXTRA Satellitantennen går sönder lördag 2 jan och därför inga rapporter eller positioner. Circe anländer till Grenada tisdag morgon 5 jan.

Lördag 2 jan 2010. till söndag.

Nattens vindar har fört oss norrut och kursen var NV. Vi har kört med gennaker igår och under natten. Nu skulle vi slå med gennaker utan att ta ner den. Familjeråd, koppling av ytterligare en skotlina och utdelning av stationer. Vi faller av och släpper ut skotet, gennakern faller ihop och framför stäven. Vi fullbordar svängen samtidigt vi tar hem på nya skotet och gennakern väller ut på rätt sida. Exemplariskt – rena fullblodssvängen.

Det blåste 4-6 m/s i går och det fortsätter idag. Jag tror det var farbror Mårtensson som konstaterade att det inte går att segla med mindre vind än 15 knop eller 7,5-8 m/s. Vi delar den uppfattningen. Segling i mindre vind än 15 knop är ingen segling utan en rent material race – när ska gennakern (eller genuan) gå sönder? Seglet väller ut och in och det smäller som pistolskott. Så har vi det nu och vi har lagt oss nästan halvvind för att minska belastningen på gennakern och går söderut. Planen är att komma på rätt breddgrad till kvällen och då plocka ner gennakern och gå resten för motor, ca 250 nm. Vindarna skall vara svaga i natt och i morgon vara mellan 2-5 m/s. Omöjligt att segla.

På nyårsafton kvällen brakade det till och en havsfågel nödlandade mellan räcket och Ullas rygg. atlanten fagel 31 dec 012 Den klev utan vidare spisning ner till Ulla och provtuggade i en kudde. Sen upp på bordet och ner till mig på sittbänken. Vi glodde på varandra ett gott tag innan fågeln klev ut på gångsargen och började äta upp flygfisk som låg och var yra i huvudet efter den kanske lite överraskande landningen på båten. På nyårsdagens morgon var den borta, men skiten var kvar så det var bara att städa.

Det verkar som vår Atlant resa kommer att ta 18 dagar med angöring på måndag 4 jan. Vi har nu med stigande intresse börjat studera de fantastiska söderhavsöarna som ligger strax norr om Grenada.

På lördag vid 12-tiden gör vi 6 kontaktförsök med satellitantenn – ingen kontakt. Normalt startar antennen direkt och inom 60 sek. Lite felsökning visar att det inte går åt någon ström överhuvudtaget till antenn motorn. Antennen har pajat.

Vid tre-tiden håller vi på att bli galna – 3 olika dyningar från olika håll plus vindvågor i allt från 1 m till 5 m med en vind på 3-6 m/s och som dessutom skiftar hit och dit ca 90 grader väller in över oss. Det smäller och slår i seglen – oavsett vilket vi använder. I sådant läge finns bara två alternativ – man kan lägga sig ner och dö omedelbart eller så kan man driva mot Barbados, vilket tar ca 2-3 veckor. Så vi valde att starta motorn. Enligt tidigare vindprognoser skall detta väder bestå, så vi kan se fram emot 40 timmars motorgång. Med anledning av trasig satellitantenn, har vi valt att gå direkt till Grenada för att där ta itu med satellitproblemet.

Söndag 3 jan Gröna Lunds vågor och forsränning. Skruttvind. Sol. Temperatur 30 grader. Dusch på akterdäck. Ensamhet. Motorgång. Vi piggar upp oss med julgransplundring. Vi sjunger Mormors lilla kråka… knäcker valnötter och smuttar på glöggen som är kvar. Nu har vi ingen julgran utan ett 5 m lång jul girlang. Den plockas ihop och läggs högtidligt i sin kartong till nästa jul.

Sjön är för djävlig, ingen vind och strömmen har tilltagit till 2 knop vilket gör att Circe utan synbarlig anledning kastas hit och dit.

Måndag 4 jan. Det börjar blåsa lite och vid 8-tiden stänger vi av motorn och vecklar ut genuan. Efter en timme blåser det 10-11 m/s och nu går det att segla igen. Sjön är fortfarande djävlig men det är bättre när båten har fart. Nu är strömmen 3,5-4 knop och kastar iväg Circe på oberäkniga svängar. Tack vare medströmmen går vi nästan dubbelt så fort som tänkt – vi kommer att anlända Spice Island på sydspetsen på Grenada mitt i natten.

‹ Tillbaka