Ulla & Christer Florell - Sy Circe
VHF: SB4826 Satellittelefon: +8816 326 53842
HF: SA0BCF MMSI: 265591430

Grenada 22010-02-01

‹ Tillbaka

GRENADA 2

Dagarna förlöper lugnt. Vi har mellan 30-35 grader varmt dagtid och kanske 26 grader på kväll / natt. Vindarna ligger på 10-12 m/s i snitt på lovartsidan om ön

ostkust prickly bay 1

Vi ligger i en sydlig vik och då det är NO vind pendlar vinden mellan 8-16 m/s. Man ser sällan en båt med fulla ställ utan de flesta har försiktigtvis ett rev i storen.

”Svenskhörnan” håller igång ett skandinaviskt nätverk på kortvåg varje morgon kl 07:30. Första halvtimmen körs på 14 325 kHz och når då till Sverige där en mycket trevlig dalmas (tror jag) håller i konversationen. Därefter körs kommunikationen på 8 182 respektive 4 423 kHz som når Karibien och till Panama. Det fyller en social, informerande och hjälpande funktion. Vi håller rätt på varandra, varnar för farligheter och tipsar om bra saker. Mycket bra och trevligt.

På kvällarna kryper folk fram ur sina gömslen och samlas på strandbarer och restauranger där det serveras steel band eller jazz orienterad levande musik. För några bardagar sedan träffade vi en engelsk familj som bott och jobbat här på Grenada i 12 år. Han hade jobb och tyckte det var drägligt, men hon hade inget jobb och tyckte att det fanns ingenting att göra. Men det tycker vi det finns, så det var nog hennes personliga inställning till livet. De berättade i alla fall att det var vinter nu och därmed torrperiod och myggfritt. Sen, senare till sommaren, kunde man inte sitta ute om man inte var ordentligt sprayad med antimygg.

Eftersom myggorna redan nu tuggar på Ulla varje dag så har vi insett att vi nog drar oss hemåt då sommaren infaller här – runt juni.

Vi har umgåtts mycket med en norsk familj, Wigdis och Arne Inglingstad som ligger här med båten Lina 4 som är en 39 fots Bavaria. lina 4 bavaria lina 4 besattning

De måste vara duktiga seglare för de har för tredje gången klått skiten ur ARC-gänget och kom denna gång på 11 plats totalt bland många stora båtar, 50 fot plus. De vann sin egen klass.

Rundtur Grenada med familjen Brenberg (Aura) och Inglingstad (Lina 4). Vi lämnar Circe i Prickly Bay circe i prickly bay Och styr mot jollebryggan vid vår restaurang ”De Big Fish”. jollebrygga de big fish

Vi har hyrt en taxi för dagen tillsammans med familjerna. Vi passerar härliga stränder cf pa stranden

och kommer in i St George georgetown inre viken georgetown marinaviken georgetown ulla

Och stannar vid en Muskot fabrik skalkross muskot muskot torkning

Vi följer västkusten ett tag och passerar bördiga vikar där en huserar ortens soptipp bordig vik + soptipp

Sen drar vi oss inåt landet och kommer snabbt in i regnskogen som är otroligt tät och bördig regnskog 2 regnskog vattenfall

Efter många intressanta stopp, stannar vi vid ett rom destilleri där man tillverkar rom på gammalt manér. Sockerrören pressas i pressar sockerror pressning 20 pressning sockerror 021 pressning sockerror 022

och juicen rinner i rännor blivande rom 023

in i jäshuset där man med handkraft skopar juicen mellan olika kar som har olika temperatur. blivande rom 024

Tills slut pumpas mäsken till destillation destillation av rom 25

Familjen Brenberg såg glada ut efter rom provningen. familjen brenberg - aura 26

Jo, det var förstås bara pappa som var framme med muggen

Ulla fick en ny kompis på kuppen. ulla & kompis

Vi har en utmärkt ankarplats och även om vi är seglingssugna, så stannar vi här 1-2 veckor och väntar in satellitantennen. Vi räknar med att antennen fungerar from. tredje veckan i februari. Sedan blir det full fart mot Bequia och port Elisabeth där vi ska möta Camilla 1 och Camilla 2 för några seglingsdagar tillsammans. Veckan efter anländer Monica och Göran Hagberg också för några dagars segling.

Tiden här i Prickly Bay använder vi till livets njutning samt rep- och förbättringsarbeten.

Sjövattenpumpen (till pentryt) började läcka. Vid demontage visade det sig att ett membran var felaktigt monterat på fabrik. Den är ersatt med ny och felaktiga åker hem.

Det är olidligt varmt vid styrplatsen på eftermiddagen så vi har beställt en bimini-topp

Vi räknar med att beställa dieselgeneratorn denna vecka. Leveranstid 4-6 veckor, montage 1-2 veckor. Bör fungera 1 april utan skämt.

Aquagen 4, släpgenerator, var ju en riktig flopp och kommer att återbördas till säljaren. Oskar Åkesson på Awimex sade sig vara intresserad att lösa problemet och ville ha direktkontakt med oss. Vi svarade honom och förtydligade problemet samt bilade vår sammanställning över ”Performance”. Det verkar som Awimex fick tunghäfta och vi har inte hört något vidare från dem. Taktiken är kanske att tiga ihjäl problemet.

Solcellerna däremot är mycket bra. Vi har en installerad effekt på 240 W, vilket teoretiskt är liktydigt med 20 A. I praktiken kan man räkna med att max ström blir hälften av den installerade effekten, vilket då blir 10 A för oss. Verkligheten visar att vi får ut 80-90 Ah per dygn vilket kan ge en ”tummis” - installerad effekt x 4,5 = Ah / dygn. Våra solceller är horisontellt fast monterade på däck. Har man rörliga paneler och besvärar sig med att successivt rikta dessa efter solens gång, blir det bättre förståss.

Vår watermaker, en Schenker, fungerar klockrent och energieffektivt. Vi tillverkar och konsumerar ca 90 liter per dag, vilket ”kostar” oss mindre än 25 Ah.

‹ Tillbaka