Ulla & Christer Florell - Sy Circe
VHF: SB4826 Satellittelefon: +8816 326 53842
HF: SA0BCF MMSI: 265591430

Tobago Keys2010-02-26

‹ Tillbaka

Tobago Keys

Vi har fortfarande ingen satellitantenn och telefonbolaget ”TRE” har för andra gången stängt av mobiltelefonen. Att dom stängt av telefonen meddelar dom ca 7 dagar EFTER avstängningen – omtänksamt och kundvänligt. TRE tycker vi skall hålla koll på vår förbrukning via deras hemsida och ”Mitt Tre”. Men deras hemsida är så grafiktung att det kostar ca 500 kr att titta in där. Därav lite ryckig rapportering.

Den 16:e februari på eftermiddagen lämnar vi Prickly Bay och går ”runt hörnet” till Ross Point, Sankt George. Nästa morgon startar vi mot Carriacou och Tyrell Bay där vi ska klarera ut från Grenada.

Seglingen är helt underbar och med revade segel forsar vi fram mellan 8-9 knop i en vind på 7-10 m/s. Seglingen blir roligare och roligare – vi har börjat lära oss hur seglen skall trimmas i olika vindar. Ett bra tecken på det är att när vinden ökar eller det kommer en vindby, så kränger inte båten utan accelererar i stället. Vi har ren ostlig vind och skall rakt norrut, men den västliga strömmen är så stark att vi får hålla upp och har en kryssvinkel på 35-36 grader för att komma dit vi vill.

Enligt seglingsbeskrivningen finns det ett grund mitt i viken i Tyrell Bay med en sjunken båt 30-50 m från grundet. Dessa är utmärkta med bojar. Fast när vi anländer finns givetvis inga bojar.. Verkligheten och kartan hade inte stor överensstämmelse. Där grundet borde vara låg en fiskebåt för ankar, så vi försökte ta säkraste vägen ca 30m från fiskebåten och fick tvärnita för ett stort lintrassel rakt framför oss. Förmodligen var detta en inhemsk utmärkning av undervattensklippan. Sakta smög vi vid sidan, och enligt sjökortet rakt över vraket, men det fanns inget vrak (just där).

Det bor ca 5 000 själar på Carriacou och här är levnadsstandarden klart lägre och man tycks inte bry sig särskilt mycket. Trasigt, skräpigt och sopigt. Här lever man av det man kan plocka av turisterna. Vi klarerar ut för att segla vidare samma dag, men ligger illegalt kvar en natt och försvinner i tysthet tidigt nästa morgon mot Bequia.

Ny underbar segling mot Bequia och Port Elisabeth som vi anländer vid 2-tiden. Immigrations och Customs tar tid. Här är man mer nedlåtande, krånglig och byråkratisk. Turister skall veta sin plats – that’s the Law.

Vi handlar lite mat (finns inte mycket att köpa) och Ulla går in i en fruktmarknad. Vi är enda kunden och blir på ett översvallande sätt överfallna av 10 säljare. Vi står som en julgran i mitten och de hänger på oss stora bärkassar och fyller dessa med allehanda frukt. Svindyrt (vi är lättlurade) och fantastiskt mycket god frukt. På eftermiddagen tvättar Ulla kläder medan jag demonterar bb vinsch som slutat att fungera.

Söndag kväll anländer ”Camillorna” med färjan från S:t Vincent. Måndag morgon är vi allihop tillbaka till Immigrations och customs. Nu gör vi om hela proceduren med inklarering, för nu har vi passagerare i båten och det gör skillnad – That’s the Law.

Vi lägger ut och har igen en underbar segling söderut till Tobago Keys. Ja, Ulla och jag tycker det – tjejerna sitter tysta och bleka och stirrar i horisonten. Ulla lyckas producera lunch som Camillorna med viss vånda trycker ner i magen – och hej balsalorum, nu började de må bra igen.

Översikt över Tobago Keys. Vi ankrar vid krysset tobago keys oversikt

Vi ankrar upp innanför hästsko revet, som är ett 4 km långt korallrev. Det är hänförande vackert – ett rent paradis. tobago keys 038 Kapten med frus systerdotter Camilla tobago keys camilla 016

tobago keys camilla 054 tobago keys camilla 106

Vi snorklar i ett glasklart vatten och simmar med sköldpaddor. Nästa dag tar vi jollen och åker runt och gör strandhugg i paradiset. tobago keys camilla 065 tobago keys camilla 071 tobago keys 028

Snorkling ute på revet där vi ser mycket korallfisk och stöter på haj. tobago keys 012 tobago keys 019 tobago keys 020 Redaktören själv tobago keys 024 tobago keys 014

Till och med solnedgången är betagande. tobago keys camilla 037

Här skulle vi kunna stanna hur länge som helst, tobago keys camilla 022 tobago keys camilla 077

men resplanen för Camillorna kallar och vi återvänder till Port Elisabeth under onsdagen.

Monica och Göran har anlänt för lite segling med oss. Runt månadsskiftet är vi tillbaka till Grenada för satellitantennen är skickad och skall vara där från den 26 feb. Ny antennkabel måste dras och antennen skall monteras, men med ”Guds hjälp och en tandborste” är vi ute i etern igen första veckan i mars.

‹ Tillbaka