Ulla & Christer Florell - Sy Circe
VHF: SB4826 Satellittelefon: +8816 326 53842
HF: SA0BCF MMSI: 265591430

Dominica – Portsmouth2010-05-24

‹ Tillbaka

Seglingen från Gorda på Virgin Islands till Dominica blev 290 nm och tog ca 40 timmar. Tidvis bra segling, tidvis vindstilla med motor. Som vanligt hade vi vind, sjö och ström rakt i nosen. Hett som ett helvete och någon sömn blev det knappast fråga om för kapten men navigatören klarar värme bättre och sover gott.

Vi blev mottagna av lokala fiskare i deras snabbgående, V-bottnade och mycket sjödugliga fiskebåtar. Efter mycket prat fastnade vi för ”Albert” som var en certifierad guide och erbjöd sig visa ”Indian River” Albert rodde oss långt in i träskmarkerna – det kändes som vi var på Amazonfloden. En märklig tystnad och total avskildhet. Gott om fisk, ödlor och leguaner samt tusentals landkrabbor, stora som en normal krabba, kantade flodkanten.

Ursprungsbefolkningen var indianer som kallade sig Arawak. Ett fredligt folk som levde av fiske, jakt och brukade jorden. Under 1200-talet invandrade Carib indianer från norra Sydamerika, som kallade sig ”Kalinas” vilket betyder vildsint, grym och rovlysten. De var kannibaler och kokade män och barn från Arawaks i sina grytor. Kvinnorna behöll man för ”nöjes skull”. Mot slutet flydde Arawaks till och gömde sig i träskmarkerna som genomkorsas av ”Indian River”. Människan har alltid varit påhittig och Kalinas svarade med att utvinna gift från Calabash som man förgiftade floden med under kvällarna. På följande morgon låg sjuka eller döende Arawak indianer i närheten av floden. De blev snabbt hemtransporterade till de väntande grytorna. Denna slakt och utrotning gav floden sitt namn.

Idag lever ca 3 000 Carib indianer i ett reservat på västra sidan av ön. De är fria att bo varsomhelst men väljer att hålla ihop sin ”stam”. Om en Kalinas träffar någon person ”utifrån” och kärlek uppstår, förskjuts personen och utesluts ur gemenskapen. Det finns fortfarande Kalinas som inte blandat sitt blod och direkt stammar från 1000-talet. Kalinas kallar dagens befolkning på Dominica för ”Negros”. Kalinas gav oss via spanska språket, ordet Kannibal.

Söndag (23 maj) hyr vi en taxi i 6 timmar och åker runt. Det finns 100-tals floder och mycket stora regnskogar. En bit, 7 000 ha, är avsatt som skyddsområde och till Världsnaturarvet. Att en vulkanö kan vara så här bördig känns otroligt. Vi åker också rakt igenom indian reservatet. Indianerna har en ljusare hy, rakt svart hår och rundare ansiktsform. Azteker, tänker jag utan att veta ett smack om saken.

Vi lämnar Portsmouth idag och går till St Lucia och Rodney bay. Ca 125 nm.

‹ Tillbaka