Ulla & Christer Florell - Sy Circe
VHF: SB4826 Satellittelefon: +8816 326 53842
HF: SA0BCF MMSI: 265591430

Vilken Jävla Natt…2011-01-17

‹ Tillbaka

Vilken jävla natt…

Men det börjar med avfärd från Prickly Bay, Grenada, fredagen den 14:e januari klockan 12:00 lokal tid. Innan vi drog upp ankaret har vi bytt vattenfilter till watermakern och rensat loggen som brukar växa igen om man ligger still länge. Vi har en bra segling med ca 18-24 kn. Vinden kommer OSO så vi hamnar successivt allt längre norrut, mer än vi tänkt oss. Det regnar under natten, men inte på oss.

Lördag ger svaga vindar, ca 15 kn. Strax innan middagen serveras kommer det ett 30-tal tumlare och håller show en halvtimme. Vid niotiden på kvällen upptäcker vi att radarn har slutat fungera. Det var inte kul. Med den håller vi koll på andra båtar och ser alla squalls så vi är förvarnade och kan vidta åtgärder. Squalls är små ”minilågtryck” som innehåller skyfall och kraftiga vindar – typiskt 30-35 kn.

Söndag ger oss medström och vi skottar på i 8 kn över grund. Vi går igenom alla kablar, anslutningar och säkringar. Vi byter t.o.m. ut datakabeln mellan radarn och plottern – NIX.

Natten till måndag blir ”en jävla natt”. Vi blir överfallna av en aldrig sinande ström av squalls. I tre timmar piskar regnet ner, det är bläcksvart och vinden är tidvis 40 kn. Vi har bara storseglet uppe, men inga rev. Hon tål en hel del, men 40 kn blev för mycket vid ett tillfälle och hon går ur kurs och vänder upp mot vinden. Sikten är nästan noll och vi hade tre fartygsljus omkring oss. Det blev några nervösa minuter innan vi fått henne åt rätt håll igen och har koll på de andra båtarna.

Idag är det måndag och vi befinner oss strax norr om Aruba. Vi har valt Aruba som en etappstation där vi kan gå in och söka lä och vänta på bättre väder. Seglingen mellan Aruba och Cartagena anses som den femte svåraste passagen i världen. Det är 400 nm till Cartagena från Aruba. Svårigheten ligger i att under januari till mars blåser det kuling eller värre under 40% av tiden. Strömmen vänder ibland mot vinden och skapar då elaka vågor. Normalvågorna då det blåser ligger på 4-5 meter. Fallvindar från 5 000 m höga Anderna adderar till passaden. Vi har efter noggrant övervägande valt att fortsätta direkt mot Cartagena. Prognosen anger för större delen av etappen vindar på 20-26 kn och 30-32 kn under del av sista dagen. Det blir lite tufft/jobbigt, men sannolikheten att hitta ett bättre väderfönster om minst tre dagar är inte så stor. Och vi går i medvind vilket är en himla skillnad mot t.ex. kryss.

‹ Tillbaka