Ulla & Christer Florell - Sy Circe
VHF: SB4826 Satellittelefon: +8816 326 53842
HF: SA0BCF MMSI: 265591430

Coca Bandera - Lemon Cays2011-02-27 (Uppdaterad 2011-05-19)

‹ Tillbaka

Lemon Cays Vi har det bra och har anträtt återtåget och landat på Lemon Cays, ganska nära Porvenir. Hit behöver man inte återvända. Chichime och Waisadelup (Kajsa, ska du ha en sup?) var mycket trevliga ställen. Vi hälsade också på i Coca Bandera som ser helt fantastiskt ut på flygfoto och påstås vara obebott. I verkligheten är det 4 normaljysta småöar, där den största är bebodd. Är det bara 5-6 båtar där, är det ganska mysigt, men det händer nog bara under regnperioden. Det var 15-20 båtar då vi anlände (trångt), så vi fick välja den NO ankringen. Där gick det sådan sjögång att vi måste hålla i oss hela tiden. Vi kom på eftermiddagen och åkte nästa dag. Enligt Navionics kortet hade vi slängt ankaret mitt på stora ön. Det positiva är att det verkar vara en fantastiskt djurliv, så om man prioriterar snorkling är det ett givet ställe. Det bubblade av fisk utanför aktern och en vitfenad hajunge simmade förbi. Jag såg också två mörka skuggor, ca 60-70 cm i diameter som också simmade förbi. Det gick inte att se vad det var, men sköldpadda misstänks.

Tips om Navionics (sjökort i plottern) noggrannhet och upplösning. Det går bra att, med uppsikt, färdas från en ögrupp till en annan. Men man kan inte angöra med hjälp av Navionics sjökort. Dels ligger öarna/reven ett par hundra meter längre norrut än vad sjökortet påstår, dels så ser öarna och reven ut som en rödbrun pannbiff med lite fläckar av lök i kortet. Även med mitt blommiga språk vet man ingenting om läget. Angör med ögonen och ekolodet. Eller ännu bättre - köp Bauhaus digitala sjökort. De stämmer exakt.

Idag har det regnat en liten stund – det var några månader sedan. I kväll tar vi dingen in till en ö utrustad med bar och Internet kafé – känns lite pucko och malplacerat mitt i indianland. Men det finns två svenskbåtar som vi tänkte språka med. Kanalen kanske?

‹ Tillbaka